fredag 1. juni 2018

Dronemor

Finner du ei eller flere tavler som ser ut som på bildet, har du trolig ei dronemor.
Det kan være ei dronning som er dårlig para og som bare legger ubefrukta egg eller det kan være ei arbeiderbie som er fora opp slik at hun kan legge ubefrukta egg.
Vanligst å finne slike om våren, men vi fann ei slik tavle nylig.

 - Vi lette gjennom alle tavlene uten å finne dronning.
- Henta så en kasse med bunnbrett, toppbrett og med ei tavle i, som ble satt på plassen der bikuben sto.
- Bikuben med dronerammer flyttes til en plass minst 50 meter unna. Der ristes/børstes alle biene av tavlene oppi et snudd tak - eller ei trillebår . . 
- De tomme tavlene taes med tilbake til den nye kuben, der de fleste biene vil fly tilbake.

Etter ei stund vil det være få bier igjen på tømmeplassen. Hvis en ikke ser dronning etter å ha røykpusta biene til værs, er det trolig ei arbeiderbie som har lagt egg. Den er håpløs å finne, men arbeiderbiene vil etter hvert fly tilbake der kuben sto, utenom den eggleggende som er for tung til å fly så langt.

Den dronningløse kuben kan brukes til å berike en annen kube med, eller en kan sette i et par tavler med egg og krypeferdig yngel fra en annen kube. Viktig med nykrøpne bier i kuben hvis det ikke er ungbier fra før. Hvis en sjekker kuben etter tre/fire dager og ikke finner påbegynt dronningcelle, må en sette til ny tavle med ferske egg.

Hvis en vil berike en nabokube skyver en de to kubene helt nær hverandre. 
Etter et par dager setter en den dronningriktige kuben over den dronningløse med et avispapir mellom kassene. Skjær noen huller i avispapiret så vil biene gå sammen uten å sloss.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar